Ga naar hoofdinhoud

DSO Toolkit v61.0.0 ๐Ÿš’

ยท 3 minuten leestijd
Anneke Sinnema

๐Ÿšจ Breaking release! We hebben een nieuw component erbij: het logo! Je kunt nu door middel van dit component gemakkelijk een smal logo in de header plaatsen. Om te laten zien hoe dat werkt hebben we het header component in Storybook ook aangepast. De wijzigingen in het logo maken dit een breaking change.

In de oude situatie gaf je รฉรฉn of twee statische afbeeldingen door aan het header component. Een afbeelding voor het logo (een afbeelding van het beeldmerk en het woordmerk) en een afbeelding met daarin de applicatienaam.

In het component laden we nu alleen het beeldmerk als afbeelding in (als inline SVG), en komen het woordmerk, de 'ribbon' en de applicatienaam terug als tekst. Dit maakt het gebruik van het logo flexibeler en toegankelijker, en bovendien konden we het bepaald gewenst responsive gedrag meegeven.

Vanaf nu kun je op deze manier het logo tonen in je applicatie:

<dso-logo label="Regels op de kaart" ribbon="beta"></dso-logo>

De applicatienaam geven we mee als label op het dso-logo component. Dit label is optioneel.

Het 'beta' blokje dat in deze fase op het logo staat kan worden ingezet door het logo component het attribuut ribbon mee te geven met de gewenste tekst. Zo kunnen we het logo straks ook gebruiken om visueel te communiceren dat we bijvoorbeeld op de pre- of acceptatie omgeving zijn. Ook dit attribuut is optioneel.

Afgesproken is om voor voornoemde gebruik steeds de prefix van de omgeving te gebruiken:

Naam omgevingRibbon tekst
int-omgeving"int"
kta-omgeving"kta"
pfm-omgeving"pfm"
pre-omgeving"pre"
dmo-omgeving"dmo"
pro-omgevinggeen ribbon

Opgelet: de header verandert ookโ€‹

Om het logo in het header component te plaatsen en goed te laten zien, is ook het header component aangepast. Er is nu geen sub-logo slot meer.

โŒ
<dso-header>
<div slot="logo">
<img alt="Omgevingsloket" src="LOGO" />
</div>
<img slot="sub-logo" alt="Regels op de kaart" src="LABEL" />
</dso-header>

โœ…
<dso-header>
<div slot="logo">
<dso-logo label="Regels op de kaart" ribbon="beta"></dso-logo>
</div>
</dso-header>

Responsive gedragโ€‹

Het nieuwe logo component wordt zo breed als nodig, maar als er niet genoeg ruimte is krimpt het vanzelf.

Op beeldschermen waar er genoeg ruimte is om het hoofdmenu volledig te tonen, ziet de bezoeker het beeldmerk, de tekst 'Omgevingsloket' met een beta ribbon, en de applicatienaam. In dit geval de tekst 'Maatregelen op maat'.

Als het scherm minder breed is, bijvoorbeeld bij tablets, verdwijnt de tekst Omgevingsloket en wordt alleen de applicatienaam Maatregelen op maat getoond. Deze tekst lijnt uit met een knop waarmee het menu kan worden geopend.

Op kleine telefoons waar de applicatienaam niet op รฉรฉn regel past, wordt de tekst vanzelf verdeeld over twee regels. De tekst blijft verticaal gecentreerd uitgelijnd ten opzichte van het logo.